Om Bori
Stephanie Winter
Klaudia Januskó

Ujj Zsuzsi 
Magdalena Frey
Omara
Szász Lilla

Molnár Veronika
english
videóelőzetes
megnyitó


LERÁNTJUK A LEPLET
Om BORI, Magdalena FREY, Klaudia JANUSKÓ, Mara OLÁH OMARA, Flóra POPRÁDI, Lilla SZÁSZ, Zsuzsi UJJ, Stephanie WINTER
Kurátor: Molnár Veronika
MEGNYITÓ/SOFT OPENING: 2023. március 1. 18:00-21:00

Grafika: Pálhegyi Flóra


Az idén negyven éves Liget Galéria eddigi fennállása alatt állandó lehetőséget biztosított magyar és nemzetközi művészeknek arra, hogy bemutassák női szempontú, a feminizmus keretrendszerét tudatosan vagy látens módon alkalmazó műveiket. A „Lerántjuk a leplet” című rendhagyó csoportos kiállítás keretében visszahozzuk az elmúlt négy évtized egy-egy meghatározó szereplőjének alkotásait a megújult galériatérbe. Magdalena Frey (AT), Oláh Mara OMARA (1945-2020), Szász Lilla és Ujj Zsuzsi kiállításon látható alkotásai felelevenítik, kibővítik, vagy gesztus szinten utalást tesznek olyan korábbi ligetes szerepléseikre, amelyekben saját testüket médiumként használva a beöltözés, fragmentálás vagy kendőzetlen dokumentálás segítségével fogalmaztak meg kérdéseket, vizsgáltak tabutémákat a hagyományos női szerepekre vonatkozóan.

Napjainkban az erősödő autoriter tendenciák hatására érzékelhetően fokozódik az igény a női test és szexualitás kontroll alatt tartására – például az alkotmányos abortuszjog eltörlésével az USA-ban, a gender szak beszüntetésével hazánkban, vagy az erkölcsrendőrség legújabb akciói által Iránban – ennek okán a galéria folytatja a művészeten keresztüli politikai állásfoglalását olyan további alkotók bevonásával, akik tudatosan reagálnak ezekre a folyamatokra. Om Bori (DE), Januskó Klaudia, Poprádi Flóra és Stephanie Winter (AT) válogatott munkái előrevetítik a galéria jövőbeli irányait, amelyben fontos szerepet kapnak majd olyan, a mainstream művészeti intézmények által csak kevéssé feldolgozott témakörök, mint az interszekcionalitás vagy a cyberfeminizmus.

A kiállítás egy olyan szinergiát kíván létrehozni, amelyben több generáció hangjai keverednek, és ahol a galéria múltjának és jövőjének törekvései összeérnek. A kiállítás címét Om Bori „without headscarf” (2016) című munkája inspirálta.
Köszönet: Várnagy Tibor, Oltai Kata, Noumen Studio

Együttműködő partnerek: acb Galéria, Everybody Needs Art/Longtermhandstand, Inda Galéria, MissionArt Galéria, Walter’s Cube