www.anikorobitz.com
http://laszlokissd.blogspot.hu/
https://www.youtube.com/watch?v=lozxjRSGezM
https://www.youtube.com/watch?v=Ox6MZwSFGaY
videóelőzetes
megnyitó (videó)
english

Robitz Anikó és László-Kiss Dezső: Aktuális Elővétel

Megnyitotta Janisch Attila, 2017. szeptember 7-én 18:00 órától
A kiállítás megtekinthető e-mailen történő előzetes időpont
egyeztetés után (ligal@c3.hu) október 5-ig a Liget GalériábanRobitz Anikó: Ciudad del Carmen, Mexico 2017


Robitz Anikó és László-Kiss Dezső Aktuális elővétel című kiállítása elé

A képzőművészetben mindig is jelen volt egyes korábban létrehozott alkotások elővétele, az az valamilyen fajta újrafogalmazása, újraértelmezése, aktualizálása, beépítése, vagy mint tematikus inspirációs felület használata (beidézés).

Robitz Anikó és László-Kiss Dezső a magyar művészet háború utáni történetéből emeli ki Ország Lili, Rekviem hét táblán, elpusztult emberek és városok emlékére, 1944–45 című alkotását, hogy azt a saját alkotói megközelítés eszközeivel, a maguk látásmódjával, újra alkossák napjaink aktualitásában. Aktuális elővétel címmel rendezendő kiállításukon az előzőekben felsorolt megközelítések közül a „beidézés" eszközét választják. A két művész nem tesz egyenlőség jelet Ország Lili 1963-as munkája és a sajátjaik között, inkább az érvényesség és a minőség változatlanságát bizonyítják azzal, hogy a kor hangján szóló munkáikkal reflektálnak a beidézett műre. Természetesen nem lehet elmenni az aktualitás mellett de nem ez a kiállítás célja, inkább egyfajta szabad kiteljesítése annak a kölcsön-világnak amit Ország 7 táblája hatásaként mint inspirációt átélnek.


Robitz Anikó

Robitz Anikó kortárs épületek részleteiből kiválasztott falai, jelenkori projekciós felületei könnyedek, áthatolhatóak. Munkáiban nem keresi a múltat, az idő nyomait. A kompozíció kiválasztásakor kiemel részleteket, melyeket geometriai alakzatokká redukál. Képei ettől - bár a mindannyiunkat körülvevő térben készülnek - síkszerűvé, kétdimenzióssá válnak.
www.anikorobitz.com


László-Kiss Dezső
A Ronda megtámadja az ízlést projektje mára már egy keretprogrammá alakult. Ez a tematikus tendencia, amely 2009 óta leginkább jellemzi László-Kiss Dezső több éves alkotói időszakát a konceptuális szemléleten át a tárgykészítés egyéni értelmezéséig vezet. Ország Lili Rekviemjére készítendő munkái is ezt az egyéni látásmódot közvetítik a befogadó számára.