Fenntarthatóság és Kortárs Művészet
Nemzetközi szimpózium a Közép-Európai Egyetemen
Budapest, 2006. március 30-31.
www.translocal.org/sustainability

A fenntarthatóság több mint egy évtizede a globális környezetvédelem központi kérdése, de az ökológiai felelősség mélyebb megértése csak napjainkban kezd látható hatást gyakorolni a társadalomra és a kultúrára. A szimpózium célja egy olyan interdiszciplináris közeg létrehozása, amelyben lehetőség nyílik a művészetet és környezetvédelmet összekötő alapvető kérdések megvitatására, és emellett arra, hogy megismerjük a világ vezető, nemzetközi művészei hogyan válaszolnak a fenntarthatóság kihívására.

A szimpózium szervezői Maja és Reuben Fowkes kurátor, a Közép-európai Egyetem (CEU) Kulturális és Művészeti Központja (CAC) és Környezettudományi és Környezetpolitika Tanszéke.

Program:
Március 30, csütörtök 17-19 óra
Március 31, péntek 10-18 óra

A részletes program a www.translocal.org/sustainability címen olvasható.
Helyszín: CEU Auditórium (Budapest, 1051., Nádor utca 9.)
 
 

Kapcsolódó események:

Rúrí izlandi képzőművész "Veszélyeztetett vizek" című kiállításának megnyitója a Liget Galériában.
2006. március 28., kedd 18 óra
Liget Galéria (Budapest, 1146., Ajtósi Dürer sor 5.)

Koronczi Endre képzőművész és az egyetem Környezettudományi és Környezetpolitika Tanszékének együttműködésével készült videoinstallció megtekintése
2006. március 30., csütörtök, 19 óra
CEU Átrium, Közép-európai Egyetem (Budapest, 1051., Nádor u. 9.)

Helyfoglalás:
Kérjük, töltse ki a szimpózium honlapján található regisztrációs ívet, és küldje el Alan Watt emailcímére: watta@ceu.hu. Bár a konferencia ingyenes, kérjük, részvételi szándékát mindenképpen jelezze!

A szimpózium angol nyelven folyik.
 
 

Előadók:

Alexios Antypas (US)
Alexios Antypas a Közép-európai Egyetem (CEU) Környezetvédelmi Stratégia és Törvénykezés Központ vezetője.

Heath Bunting and Kayle Brandon (UK)
Heath Bunting and Kayle Brandon művészi gyakorlata a társadalmi és pszichológiai határhelyzeteket vizsgálja olyan szabadtéri tevékenységekkel, mint a hegymászás, gördeszkázás, faültetés, túlélőpróbák, s eközben genetikai és biodiverzitási kérdéseket feszegetnek. Munkáikat a világ számos részén bemutatták a londoni Tate Modern-től és Kortárs Művészeti Intézettől (ICA) a New York-i Museum of Modern Art-ig.
www.irational.org

Cosmin Costinaş (RO)
Cosmin Costinas bukaresti-bécsi alkotó és független kurátor, a /Documenta/ /12/ magazin szerkesztőségének tagja.

Jonathan Dronsfield (UK)
A Reading University Művészetfilozófia és Művészetelmélet Tanszékének docense.

Erhardt Miklós (H)
Erhardt Miklós Várnagy Tiborral együtt a Manamana című, szociális és környezeti igazságosság és globalizáció kérdéseivel foglalkozó magazin alapítója.
www.bighope.hu

David Haley (UK)
David Haley környezetvédelmi művész és a Manchester Metropolitan University MIRIAD központjának kutatója.

Newton & Helen Mayer Harrison (USA)
Az eco-art movement úttörő művészeiként Newton és Helen Mayer Harrison több mint harminc éve dolgozik biológusokkal, ökológusokkal és várostervezőkkel, hogy gyümölcsöző együttműködésükkel a biodiverzivitást és a közösség fejlesztését előségítő ötleteket és megoldásokat hozzanak létre.
www.greenmuseum.org

Kaszás Tamás és Kotun Viktor (H)
Kaszás Tamás utóbbi munkái a házfoglalással mint szociális és politikai tiltakozás kérdésével foglalkoznak, és emellett művészek és aktivisták kreatív együttműködései. Itt Kotun Viktor public art aktivistával közös munkáját mutatja be.

Hildegard Kurt (GER)
Hildegard Kurt berlini kultúra teoretikus és a fenntarthatóság esztétája. 2002-ben jelent meg /Kultúra, művészet és fenntarthatóság (Kultur-Kunst-Nachhaltigkeit. Die Bedeutung von Kultur für das Leitbild Nachhaltige Entwicklung, Essen, 2002) /c. könyve. Továbbá ő a németországi Művészet, Kultúra és Fenntarthatóság Intézet társ-alapítója.
www.und-institut.de

Kristina Leko (CRO)
Kristina Leko egyik legismertebb műve a /Tejről és emberekről/ c. (/Cheese and Cream/) kollaborációs, interdiszciplinális projekt, amely célja a zágrábi tejesasszonyok termékeinek és megélhetésének védelme. A művész New York, Berlin és Zágráb között ingázik.

Edit Molnár (H)
Molnár Edit a budapesti Műcsarnok kurátora.


Nemes Csaba: Afrikai nap - 2006, video

Csaba Nemes (H)
Nemes Csaba legfrissebb projektje az /Afrikai nap/ c. film (2006), amely a vidéki Magyarországon játszódik, és a kistermelők helyzetével foglalkozik a globalizált világban.

Nils Norman (UK)
Nils Norman /Felrobbanó iskola/ c. projektje a város osztályteremszerű megragadására tesz kísérletet, és a köztéri művészeti stratégia, a kultúra, a regeneráció, a gentrifikáció, az urbanizmus és környezet mostani fejlődéseit vizsgálja. Kiállított az 50. Velencei biennálén, a Guggenheim Múzeumban, Bilbaóban és a londoni Lisson Galériában.
www.dismalgarden.org

Marko Peljhan (SLO)
Marko Peljhan a /Makrolab /folyamatosan működő, nyitott kutatásokra alkalmas mozgó laboratórium kitalálója,/ /amelynek keretében művészek, tudósok, médiaszakemberek végeznek közös projekteket a telekommunikáció, a migráció, időjárás és éghajlat területén. Munkáit bemutatta a Dokumenta X, a Manifesta II és a 2003-as Velencei Biennálé.

Renata Poljak (CRO)
A leginkább filmes és fotós eszközökkel dolgozó Renata Poljak művei a nemi szerepekre, az átalakulásra és a társadalomra vonatkozó kérdéseket vetnek fel. A /Nagy várakozások/ c. filmje a horvát tengerpart múlt évtizedben történt átalakulását, a szabályozatlan építkezések destruktív kultúráját követi nyomon. Horvátországban, Ausztriában és Franciaországban él.

Rúrí (IS)
Nemzetközileg elismertek Ruri mély környezetművészi munkái. Ő képviselte Izlandot az 50. Velencei Biennálén /Archívum: Veszélyeztetett vizek/ c. munkájával, amelyben katalogizálta Izland egyes vízeséseinek tulajdonságait.

Diane Warburton (UK)
Központi témája íróként és kutatóként a közösségi részvétel és a fenntarható fejlődés. Diane Warbuton mélyrehatóan foglalkozik a környezeti kérdések társadalmi dimenziójával.