VISSZA A LISTÁHOZ
VISSZA A SZIMPOZIONHOZ
 
 
 
„a fák nem azért lényegesek, hogy az élet megmaradjon a Földön. Nem,  a fák azért fontosak, hogy az emberi lelket megmentsék. A spenótökológia nem érdekel.”

(Joseph Beuys)
 

"A 7000 tölgy kasseli (a documenta 7 alkalmából történő) elültetését követően a világ más részein tovább folytatandó akció során nem lesz szükség arra sem, hogy mindem tölgy mellé egy sztélét állítsanak. Régen érteni fogják már, hogy amibe belefogtunk, az a viszonyok legnagyszabásubb átalakításának folyamata, amely magába foglalja a Földet a maga egységében, és annak minden lakóját. Tehát az életet, amely jelen pillanatban a pusztítás martaléka...
Az új társadalmi rend lényege a pénz fogalmának és elvének megváltoztatásán alapul, ahol a pénz a jogok demokratikus szabályozásának szerepét kapja, amit aztán meg kell különböztetni a tőke fogalmától, amely az új értelmezés szerint egy emberi képesség, illetve annak a közösségi munkába történő visszaforgatása (tőke=kreativitás). Mindebből összességében az következik, hogy a pénzügyi-rendszer teljes átalakítására van szükség."

(Joseph Beuys - 7000 tölgy, 1982)


 

     A budapesti Beuys emlékfát eredetileg a Budapesti Őszi Fesztivál keretében megrendezett Beuys szimpozion résztvevői – többségükben Beuys tanítványai, munkatársai, barátai – ültették el a Rügyecskék Ember és Környezetvédő Alapítvánnyal, és a szimpozion közönségével közösen. A 2000 október 27-én elültetett tölgyfa-csemete meglehetősen későn, 2001 kora nyarán hajtott ki, azzal egyidőben, hogy a Könyvhét alkalmából megjelent az első két magyar nyelvű Beuys kötet. 2002 májusának végén a Főkert munkatársai – akik a csemetét mindaddig rendkívüli figyelemmel gondozták –, úgy látták, hogy a facsemete elszáradt, s ezért azt kivágták.
 

    A budapesti Beuys emlékfa újraültetésére 2002 június 19-én, 15.00 órakor kerül(t) sor a magyar és nemzetközi nonprofit szervezetek által szervezett A világbank házhoz jön! című rendezvénysorozat prograjainak keretében. Találkozzunk 19-én, szerdán délután a Műcsarnok rendezői bal oldalán, hozzon kannát, lapátot is!
 
 

Rügyecskék Ember és Környezetvédő Alapítvány + Liget Galéria