BACK TO MAIN
http://www.ligetgaleria.c3.hu//323.html

 
 

 
 
 
 

 
G mondja: cigis képet, azt ne! Értem az érveit, ne mutassunk rossz példát a gyerekeknek! Részben igaza van. Másfelől viszont a dohányzásellenes kampány - amit az amerikaiak kezdtek a 80-as években -, diplomatikusan fogalmazva, képmutató / hipokríta duma.
Mindenek előtt az Amerikába kivándorolt fehér ember kinyírta az indiánokat, akik a dohányt kinemesítették, s füstölésre alkalmassá tették. Ami az indiánok számára egy spirituális tevékenység része volt - ld. füstkultusz címszót a sámánizmusban -, abból a fehér ember (miután elszívott az indiánokkal néhány békepipát, majd kiírtotta őket) üzletet csinált: a fehér Amerika egyik első jelentékenyebb exportcikke a dohány volt, később az autó. Mi több, az indiánok békepipájából fülszálló füstöt nem csak üzletté silányította, hanem a hadiipart kiszolgáló biznisszé tette: tudniillik a cigaretta-töltésére alkalmas gépsorok voltak átállíthatók - szükség esetén - puskagolyók gyártására (a konzerveké nehézlövegekre). Majd miután a hadiiparban a puskagolyó kezdett elavulni, ugyanezen kormányok azzal álltak elő, hogy a nép egészségének érdekében szokjunk le a dohányzásról! 


Kérdéses azonban, hogy az allergiás, daganatos stb megbetegedések növekvő számát valóban a dohányzásnak köszönhetjük-e, s nem pedig annak a fosszilis tüzelőanyagokra, a szintetikus anyagok tömegtermelésére alapozott gazdaságnak, amely a pillanatok tört része alatt több mérget okád az emberiség közös levegőjébe, mint az összes dohányos együttvéve?
 

http://index.hu/tech/tudomany/ipcc070504/
http://www.nol.hu/cikk/445734/
http://www.nol.hu/alternativ/cikk/445324/