VISSZA A LISTÁHOZ
 
 

ÉLELMISZER ADALÉKOK
(A düsseldorfi egyetem gyermekrákkutató klinikájának közlése)

1. Ártalmatlan adalékok
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 475, 480

2. Vitathatóan egészségkárosító adalékok:
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

3. Egészségkárosító adalékok:
E 102, 110, 120, 124
-Bélpanaszokat okozhat: E 220, 221, 222, 223, 224
-Emésztési zavarokhoz vezethet: E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466,
-Bőrbetegségek kialakulását okozhatja: E 230, 231, 232, 233
-Idegérzékenységhez vezethet: E 311, 312
-Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja: E 330

4. Rákkeltő adalékok:
E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239,
fokozottan rákkeltő az E 123 (amit az USA-ban, és Oroszországban már betiltottak)

Az E 123, 110, 102, 106, 461 adalékokra különösen érdemes odafigyelni gumicukorkák, édességek, pudingok, félkész fagyasztott hústermékek, mustárok, szószok, kenhető sajtféleségek, az E 340 adalékra kenőmájas vásárlása/fogyasztása esetén