https://www.works.io/kitti-gosztola
https://www.youtube.com/watch?v=q0R23K20iYQ
videóelőzetes
megnyitó (videó)

Gosztola Kitti: Jó fa, jó hely II. / Right Tree Right Place II.
megnyitotta Szikra Renáta, 2014. május 8-án, 18 órától
A kiállításhoz kapcsolódóan Garay Klára, a Városvédő Egyesület környezetvédelmi csoportjának vezetője,
a Városliget barátai oldal és a Városligeti hírmondó című blog szerkesztője tart előadást "Értjük-e a fák nyelvét?" címmel, június 5-én 17:00-tól

a kiállítás megtekinthető június 5-igA Jó fa, jó hely II. (Right Tree Right Place II.) című kiállítás a fasori fák drasztikus metszését járja körül.
Olyan fák kerülnek megjelenítésre rajzok és metszetek formájában, melyeket a közlekedés biztonságának, az utak beláthatóságának vagy a magasban húzódó elektromos vezetékek épségének érdekében kellett megmetszeni.

Az erős csonkításoknak áldozatul eső növények nem csupán esztétikai funkciójukat veszítik el, hanem várható élettartamuk is nagyban megrövidül.
A városi fák gallyazása szükséges, amennyiben az a fa „fiatalításának” szándékából történik. A közművek miatt elkövetett metszés viszont olyan beavatkozás, melyben a fák gyakran maradandó, kiheverhetetlen károsodást szenvednek.

Az ábrázolt fák közöl jó néhány erősen sérült; ebben az esetben a fa hiányos lombkoronája nem tudja felvenni a tápanyagellátásához szükséges megfelelő CO2 mennyiséget, a gallyak szakszerűtlen eltávolítása és utókezelése esetén a növény nagy eséllyel kap el betegségeket, az egy irányból történő lombozat metszése pedig gyengíti a fa statikai szerkezetét. A felsorolt esetek mindegyike a fa lassú halálához vezet.

A fákkal kapcsolatos csonkítások, kivágások mind-mind ideológiai viták célpontjai, melyek egyre hangosabb tiltakozásokat váltanak ki itthon és világszerte egyaránt. A növények körüli konfliktusok nagyon szemléletesen kiemelik, és egyben összekapcsolják a világ minden területén megmutatkozó ellenérdekeket ember és természet között.