VISSZA A LISTÁHOZ
Menesi Attila korábban a Ligetben
videóelőzetes
2B Galéria
15 000 Ft+áfa / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A magyarországi kortárs galériák az utóbbi években újabb és újabb hazai és nemzetközi vásárokon szerepelnek, miközben programjaik művészeti kiadványokban való megjelentetését egyre többen közülük nem fizetik meg. A kiállítás, ennek apropóján is a non- és for-profit kiállítási helyszínek pénzügyi kérdéseivel foglalkozna.

BTM – Budapest Galéria, Budapest Kiállítóterem
ikOn Békítő Show / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A Műcsarnokban 2010-ben megrendezett ikOn nap egyik tervezett programja, a Békítő Show sajnos nem valósult meg. Az ötlet, „hogy az oly értelmetlen személyes konfliktusok egy részét kisimítsuk” azóta is időszerű, kiállítási viszonylatban számos művészettörténeti tényt is újrapozícionálhat.

Centrális Galéria
A művészet helyszínei. Lakás, pince, kápolna, presszó, mozi / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A magyarországi neoavantgárd meghatározó művészeti eseményei lakásokban, pincékben, kápolnákban és más helyszíneken zajlottak, melyek kontextuális feldolgozása még nem történt meg. A projekt aktualitását adhatják a jelenleg hivatalos helyszíneken kívül történő művészeti események.

Ernst Múzeum
Projektgruppe / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A hamburgi Projektgruppe az 1990-es évek közepétől számos magyar-német együttműködés és csereprogram szervezője, kiállítások, ösztöndíjak és egyéb aktivitások formájában. Nevükhöz fűződnek többek között az Epigon kiállítások és az utóbbi évek tematikus kiadványai. Tevékenységüket, amely a magyarországi színtér része, egyetlen kiállítás sem dolgozta fel eddig.

Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum
Tűz a múzeumban korrigált / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Sugár János több éven keresztül a Templomtérbe tervezett és meg is hirdetett projektje helyett végül egy másik munka szerepelt a 2012. márciusi kiállításon. A bürokratikus engedélyezési folyamatban egy olyan ötlet hiúsult meg, amely több szempontból is megérdemelné a megvalósítást.

Galéria Neon
András, Attila, Ágnes, Endre, Gábor, Gyula, Krisztina, Tibor / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Melyik András? Melyik Ágnes? Ki kivel van? A címében csak keresztneveket kommunikáló kiállítás a galériákhoz tartozó művész identitását vizsgálja, miközben a belterjes szakma szereplői magukra vagy másokra ismerhetnek ebben az összefüggésben.

Józsefvárosi Galéria
Válogatás a Ludwig-gyűjteményből / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A Ludwig Múzeum külső projekthelyszíne – amely pozitív intézményi, korszakos és generációs együttműködés lehetett volna – sajnálatos módon rövid ideig működött. A múzeumi gyűjtemény évről évre megrendezésre kerülő válogatás kiállítása ezen a helyen új összefüggést teremthetne a folytatásra is, de számos egyéb intézményi kérdést is megfogalmazhat.

Kogart
FMK kiállítás korrigált / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Az intézmény helyén lévő valamikori Fiatal Művészek Klubját 2005-ben feldolgozni szándékozó bemutató számos szakmai kritikát kapott, amit a korrigált, történeti-kontextusú és kutatás-alapú kiállítás megrendezése tehetne helyre.

Labor
I. sz. Közvetítő Csoport / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Nem, hogy a közönség, de a szakma számára sem ismert az 1980-as évek hazai és nemzetközi kiállításaira I. sz. Közvetítő Csoport néven munkákat küldő művészek kiléte, akiknek látszólagos iróniájuk mögött érvényes művészetkritika állt.

Liget Galéria
Liget Power 50 / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Tanulságos összehasonlítás lehetne a Liget Galéria bezárása ellen fellépő személyiségek listája a szakma legbefolyásosabb személyiségeinek rangsorával. A Liget Power 50 remélhetőleg a listakészítést is kellő kritikával illetné a közelgő, második Magyar Power előtt.

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Epigon / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Az 1990-es évek elején jelentkező kiállítás sorozat témája ma is sok szempontból aktualitás. A számos együttműködést eredményező projekt akkor nemzetközi figyelmet érdemelt, míg Magyarországon azóta is alig kapott nyilvánosságot. Az Epigon kiállításokat feldolgozó projekt a generáció tagjainak sorra retrospektív kiállításokat rendező intézmény tágabb kontextusú új fókusza lehetne.

Magyar Képzőművészeti Egyetem
A Rózsa / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A Képzőművészeti Főiskola hallgatói közül az 1970-es években sokan az intézményen kívül – többek között a szemben lévő presszóban – találták meg számításukat. A Rózsa kör egykori tagjai közül jelenleg többen is az egyetemen oktatnak, ami lehetőséget adna a Körner Éva által 1998-ban rendezett kiállítás után a csoport történetének és munkásságának feldolgozására az intézményi infrastruktúra sok szempontú kontextusában.

Magyar Nemzeti Galéria
Időszaki, állandó, meghosszabbított / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Az eredetileg augusztus végéig meghirdetett Hősök, királyok, szentek című kiállítást az év végéig, további 4 hónappal hosszabbították meg. A néhány nap híján egy évig tartó, Magyarország miniszterelnöke által megnyitott tárlat kultúrpolitikai kérdések mellett diszciplinárisakat is felvet, az „időszaki” és az „állandó” kapcsán, amely egy leendő kiállítás koncepciója lehetne.

Műcsarnok
Bizottság korrigált / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A szakmaiságában és szervezésében sokat kritizált, de leginkább kontextus nélküli 2011-ben megrendezett Bizottság kiállítás újabb fordulatot vehetne a korrigált változattal, miközben az intézmény önreflexiót gyakorol.

Stúdió Galéria
független képzőművészeti tanszék / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A Stúdió sokféle aktivitása mellett újabb szereppel bővülhet a 2012-ben alapításra kerülő független képzőművészeti tanszék első ideiglenes helyszíneként. Az egyetem nélküli tanszék a művészeti gondolkodást kívánja megismertetni és közvetíteni a művészeti képzési területeken kívüli diszciplínákkal való együttműködésben.

Szépművészeti Múzeum
„Két hülye” – válogatás a 20. századi gyűjteményből / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A múzeumi negyed összevonásainak következtében a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteménye is a városligeti intézmény része lesz. Az első kiállítások egyike lehetne a gyűjteményből rendezett válogatás, amely Altorjai Sándor festményéről kaphatná címét.

Trafó
Megnyitja: Navracsics Tibor / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A politikusok manapság egyre több kiállítást nyitnak meg, ami számos korábbi rendszer kultúrpolitikájára is jellemző volt. Ezt kutatná és dolgozná fel – aktualitása okán is – az elmúlt hónapokban döntésektől és kinevezésektől függő intézmény kiállítása.

tranzit.hu
Damjanich 4., Rottenbiller 39., Majakovszkij 110. / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
A tranzit.hu fókuszában a rendszerváltás aktuális téma. A „hosszú távú nemzetközi együttműködés” és kutatás számára figyelemre méltó lehetne a rendszerváltás körüli évek egyik legsajátosabb és legszabadabb művészeti intézménye, a Dekoratőr Iskola, melynek hivatalos és nem hivatalos épületei a tranzit.hu új irodájának közelében voltak.

Vízivárosi Galéria
A művészet megszűnt helyszínei 1999-2012 / Menesi Attila
2012. október 25. – november 20.
Az elmúlt hónapokban veszélybe kerülő és bezárt kortársművészeti helyszínek kapcsán a projekt az index, a művészet helyszínei kiadvány 1999-es megjelenése óta történt változásokat, megszűnt, elköltözött és átnevezett kiállítási helyszíneket tematizálja.© Menesi Attila, 2012