VISSZA A LISTÁHOZ
László Gergely portfolio - photolumen.hu
Rákosi Péter - photolumen.hu
Csatlós Judit: Különidejűségeink
http://www.karton.hu/cgi-bin/index.php?p=3&m=2&y=138&st=0
http://www.nbk.org/Ausst/2006/ungarn.html
http://www.exindex.hu/index.php?l=hu&k=6&g=58&x=50738
http://www.exindex.hu/index.php?l=hu&t=kritika&tf=hiany.html

Soós Katalin: Ahogy érzed, úgy meséled

A kiállítás egy óriási csoportkép elkészülésének folyamatát muatatja meg. Gyakorlatilag három részből áll, melyek egymást kigészítve igyekeznek összefoglaló képet adni egy több éves folyamatról.  Soós Katalin 2001-2005 között vizuális antropológiai kutatást végzett Lak nevű aprófaluban. 2005-ben László Gergely és Rákosi Péter fotógráfusok meghívására egy csoportképet készítettek a laki cigánysor házainak lakóiról. Céljuk az volt, hogy minden lakó felkerüljön a képre, ezért a fényképészek egy daruról készítették el a fotót. A kép második nekifutásra tudott elkészülni, mert első alkalommal csak nagyon kevesen jöttek el. Terveik szerint a képet óriásplakát méretben kinyomtatták és kiállították a sor elején. A kép pár napon belül eltűnt.
Az kiállításra kerülő munkák három csoportja: a nagyméretű csoportkép, a fotózásokat és a képavató bulit dokumentáló videó és a Soós Katalin és Kéri Rita által összeállított, a képeket kontextusba helyező szövegek. A szövegek négy különböző forrásból származnak: (1) a korábbi terepmunkához kapcsolódó képeket elemző és körülíró tanulmányból, (2) a vizuális antropológia irodalmából (3) a helyiek megnyilvánulásaiból, és (4) a kép utóéletére vonatkozó szöveggyűjteményből. Az utóbbi összeállításához felkértünk potenciális galéria látogatókat arra, hogy a képet látván válasszanak ki egy szereplőt a képről és a választott szereplő nevében írjanak egy pár sort szabadon. Ezeknek az embereknek nagy része a történetből, a képen szereplő emberek életéről nem ismert semmit.

NEM MOSOLYOGNAK, NEM OLYAN A BEÁLLÍTÓDÁSUK. Halványulok. Nem akarok eltűnni! Sötétedik. El fogtok menni, én meg eltűnök itt a picsába.TE TUDOD, HOGY MI SEM MOSOLYOGTUNK MINDIG.
Ma azt álmodtam, hogy az egész falut egy helyre terelték és ott kellett állni fél órát, aztán meg betereltek minket egy nagy ketrecbe és a ketrec ajtaját lakattal bezárták. Szörnyű volt! És ez most pont ugyan az a szitu! Idetereltek minket, mint a teheneket és senki nem tudja, hogy mi lesz. Vagy csak én nem? Lehet! Mindenesetre meg kéne kérdezni valakit! Most mit csináljak? Ott az a muki elöl nem azt kiabálja, hogy ne mozogjunk annyit? Hé! Mi volt ez a nagy villanás? Fényképeztek? Naneee! És nekem nem is szóltak előtte? Ma még tükörbe se néztem! Nagyon elkenődött a tegnapi sminkem? Remélem ezt a képet nem teszik be az egyik újságba sem! Jahj! Ez életem legrosszabb napja!
A FOTÓZÁS TELJESEN JÓL SIKERÜLT, AZ IS EGY FOLYAMAT LETT. Száraz szaga van a levegönek. A föld, a fű, az emberek böre. Minek jöttek el, csak néz mindenki felfelé. Jó itt ez a sok ember. Zsibbasztó érzés. A Mariékhoz megyünk az apámmal. Csapos kút van az udvaron, ez a nyári szag, ott sarazunk egész délután. Elfelejtkeztek rólunk egészen estig. Az is ilyen furcsa érzés. Vagy az a ház az álmomban. Kis vályogház, nem olyan, mint itt a soron, hanem egymagában. Szép kertje van, hosszú szárú virágok, ilyen napszag, vakító fehér fal. A Mari a szöke boszorkány, én a fekete, lánykorunkban. Sarat dobálunk a falra, aztán jönnek, nevetgélnek, kimeszelik újra. Biztos megszáradtak a lepedök az udvaron. Felvették a fehér inget, mint búcsúkor. Hazamennek, átöltöznek, a fiúk meg lebontják a mutatványt. GYAKRAN ELŐFORDUL, HOGY A KÉP HATÁROZOTTAN KOMMUNIKÁLNI LÁTSZIK VALAMIT, DE EGYETLEN APRÓCSKA HÁTTÉRINFORMÁCIÓ TELJESEN MEGVÁLTOZTATJA AZ ELKÉPZELÉSÜNKET.
 Hú, apukám,
ha én is fennt ülhetnék ezen a bazi nagy léghajón!!!
körberepülném az egész világot! AHOGY ÉRZED! NEKEM EZ EGY VIDÁM KÉP, SŐT NAGYON VIDÁMMi a csuda van itt? Na ezt már én ismegnézem! De hiszen itt van a fél utca! Mit keresnek ezek itt? Ott van valami fazon aki utasításokat osztogat. Majd tőle megkérdezem. Na engedjetek már szóhoz jutni! Mindeki egyszerre pofázik. Végre már én is szóhoz juthatnék. Na majd most. Micsoda? Mit maradjak én egy helyben? Nekem ne parancsolgasson! Na ne! Hogy egy fénykép miatt volt az egész ramazuri?! Hát ez remek. Lehet hogy még az ebéd is odaégett egy hülye fotó miatt. ELEGÜK VAN, SOKAN JÖNNEK, ÍGÉRGETNEK, AZTÁN NEM KAPNAK SEMMIT. Egyszerűen nem értem, miért tereltek ki. Modellek vagyunk, vagy mifenék, mintha nem lenne jobb dolgom. Szalad az egész konyha, a lecsót már elkezdtem, oda fog kozmálni. Mire kész leszek vele, indulhatok a postára, a pesti nővéremtől várok levelet. Mire visszaérek, itt a vacsoraidő, ellátom a kicsiket, tanulok a nagyokkal. Minden este, hétvégén is előveszem a nagyokat, átvesszük a leckét. Az én lányom orvos lesz. Kitaníttatom, ha beledöglök is.
AZ ÁLTALUK KÉSZÍTETT FOTÓK SOHA NEM MUTATNAK BE CSELEKVÉST, A SZEREPLŐRE A HÉTKÖZNAPOKBAN JELLEMZŐ TEVÉKENYSÉGET, NEM TARTALMAZNAK ATTRIBÚTUMOKAT, KIVÉVE, AMIKOR A LAKI ÉLETRŐL KÉSZÍTENEK FELVÉTELEKET. EZ UTÓBBI ESETEKBEN AZONBAN NEM SAJÁT MAGUKAT MUTATJÁK BE, HANEM ROKONAIKAT VAGY BARÁTAIKAT, A KÖRNYEZETÜKBEN ÉLŐ ÉS DOLGOZÓ EMBEREKET.
EZ EGY CSOPORT, AKIK EGYÜTT DOLGOZNAK A GYÜMÖLCSÖSBEN. A CSOPORTBAN VANNAK, AKIK A MOZGATÓRUGÓK ŐK HÍVJÁK  KI A TÖBBIEKET. Múlt szombaton a diszkóban bezárta az ajtót előttem, meg a Kálmán előtt a tarkóhájas kopasz kidobó, zártkörű rendezvény miatt. Felidegeltem magam, aztán mondtam neki, itt állok sorban húsz perce, érdekes, hogy előttem mindenkit beengedett. Azt mondta, ő sajnálja, de azok mind a zártkörű ünnepségre jöttek, nekem meg nincs meghívóm. Ráhagytam, eljöttünk és ittunk egy felest a Kacsa presszóban. SOK FOTÓZÁS VOLT KORÁBBAN, AMIKOR NEM KAPTUK MEG A FOTÓT.
HITETLENEK VOLTUNK. TUDOD, HA EGYSZER BECSAPNAK. Ötéves vagyok. Kicsit bevág ez a nadrág, de akkor is ez a kedvencem. Jobbra mellettem a legjobb barátnőm áll, vele szoktunk játszani, legtöbbször Mónika showt. Először én vagyok a Mónika, a kezembe fogok egy botot mikrofonnak és kérdezgetem őt a férjéről, meg a néniről, akivel a férjét láttam. Aztán cserélünk, ő a Mónika, kérdez valamit, és én sírok, kiabálok meg verekedek a Jancsival. Ha nagy leszek, szeretnék a tévében szerepelni, de erre csak ritkán gondolok. Most leginkább az zavar, hogy felfelé kell nézni a fotózás miatt, és a szemembe süt a nap.  JÓ, JÖVÜNK! A KÉSZÍTŐ ABBÉLI SZÁNDÉKÁRA LEHET KÖVETKEZTETNI, HOGY NEM EGY, VALÓJÁBAN A SZEMÉLYT BEMUTATÓ FELVÉTEL ELKÉSZÍTÉSE A CÉL, HANEM AZ, HOGY EGY ÁLTALA PÉLDAÉRTÉKŰNEK TEKINTETT MINTÁHOZ IGAZODJON, AMI ESETÜKBEN A REKLÁMOK, DIVATLAPOK VILÁGÁT IDÉZI.

 Miért nem mehetünk má?
Focizni akarok, nem itt állni. Unom.
Melegem van. Éhes is vagyok. Anya csinál ma sütit is. Olyan meggyeset.
De elötte megy itt ez a cucc. Csinálnak rólunk valami fotót. Mindenkiről egyet,
Aztán meg közösen is. Mindenkiről. Rólam is!
De anyám, milyen meleg van!
Menjünk már!!! NEM SZERETIK, HOGY CSAK ÚGY ODAJÖNNEK ÉS LEFÉNYKÉPEZIK ŐKET, TUDOD, NEM AKARJÁK, HOGY KIHASZNÁLJÁK ŐKET…AZT, HOGY CIGÁNYOK. Én vagyok az kis sárga polós , fehér fejkötös kilány jobb oldalon,kissé hátul. A FALUBELIEK LÁTOGATÁSAINK SORÁN MINDIG SZÍVESEN ÁLLTAK KAMERA ELÉ, DE RAGASZKODTAK, AHHOZ, HOGY ELŐTTE ÁTÖLTÖZZENEK.
 Nagyon jó a hagulat, az egész falu összecsödült, hogy rajta lehessen a fotón. Még a turisták is odaálltak, és kíváncsian meredtek a gépre.
Nekem annyira nincs jó kedvem, inkább mennék haza olvasni, de ha már kijöttem, akkor odaáltam, hogy növeljem a kép hatását NEM TETSZETT AZ EMBEREKNEK A DARU… AZ, HOGY OLYAN MAGASRÓL, FELÜLRŐL KÉSZÜL A KÉP. Á, én hazamegyek!HOL TÚL NAGY JELENTŐSÉGET TULAJDONÍTUNK SZAVAINKNAK, HOL ÉSZRE SEM VESZZÜK A DURVA BEAVATKOZÁST. MINDENKI „SAJÁT ANTROPOLÓGIÁJÁNAK” MEGFELELŐEN CSELEKSZIK. AZ AKCIÓ EZEN TÚLMUTAT.  LESZEDTÉK A GYEREKEK A KÉPET,  A ROSSZ GYEREKEK, AKIKRE ÉJSZAKA NEM FIGYEL SENKI. A KÖZÖS TUDÁS ÉS AZ INTERAKCIÓK TERMÉSZETÉRE VONATKOZÓ MAGYARÁZATOK KULCSA GYAKRAN ÉPP BIZONYOS ELEMEK TISZTÁZATLAN VOLTÁBAN REJLIK.
EZ EGY SZÉP SOR, AZ EMBEREK BÜSZKÉK RÁ, AZÉRT ÁLLTAK ODA, HOGY MEGMUTASSÁK. A krumplit feltettem, az legalább félóra. Sanyi hozott húst, olyan lesz, mint a múltkor, én nem vacakolok, az mindenkinek ízlett. Még a Zsuzsika is megette, mind egy szálig. Fáj a lábam, papucsot kellett volna húzni, az nem nyomja a bütykömet. Hogy nőttek oda azok a bütykök, honnan? Húsz éve olyan volt a lábfejem, mint az álom. Szép, karcsú, mint az álom. Hogyan lettek ilyen göcsörtös tuskók? Zsuzsikáé is ilyen lesz, aztán kényeskedhet. Anyámé is ilyen volt, nyögött ő is eleget. Aztán egyik nap belevágott az ujjába, másik nap azt mondta a Szalontai doktor, hogy le kell vágni. Ő persze avas disznózsírral kenegette, mondjuk azt én is hallottam, hogy jó a sebre. Zsírban úszott, fénylett az ujja, aztán a Szalontai levágta, egy perc alatt. A hüvelykujját. Szegénynek. Most akkor kattintottak, vagy nem. IDEGEN EMBEREK, IDEGEN TÁRGYAK, ÚGY NEHÉZ. AZ ILYEN KÉPEK VALÓBAN ALKALMASAK RÁ, HOGY ELBITOROLJÁK A VALÓSÁGOT, HISZEN A FÉNYKÉP NEM CSUPÁN KÉP, NEM CSUPÁN A VALÓSÁG ÉRTELMEZÉSE, HANEM NYOM IS.
Mennyi kell a jóhoz? Még tíz perc és én bemegyek, a krumplit lekapom a tűzről, különben széttörik és nyomhatom pürének, a Zsuzsika meg húzza a száját.
A CSALÁDI KÉPEKRE  A TELJES ELRENDEZETTSÉG JELLEMZŐ. RITKÁK AZ OLYAN ALKALMAK, MIKOR CSALÁDI KÉP KÉSZÜL, ÍGY A KÖRNYEZETET IS GONDOSAN BEÁLLÍTJÁK.
ELEGÜK VAN, SOKAN JÖNNEK, ÍGÉRGETNEK, AZTÁN NEM KAPNAK SEMMIT. ÁLTALÁBAN SEM ŐK, SEM A CSALÁD NEM SZERETIK AZ ILYEN VÁRATLAN FOTÓKAT, MERT OLYANNAK MUTATHATNÁ A KÉSŐBBIEKBEN AZ ŐKET, AMILYENNEK MAGUKAT NEM SZERETNÉK LÁTNI ÉS FŐLEG AZT NEM SZERETNÉK, HOGY AZT MÁSOK MEGLÁSSÁK.
 AZ EMBEREK KIMENTEK, NÉZTÉK A HATALMAS KÉPET MÁSNAP IS. Öröm! Ezzel a hangcuccal ma délután olyan bulit csinálunk, hogy az összes laki roma itt lesz. A szomszéd faluból is. Lesz sok sukár csaj. Lakatos Mari. Ha egyszer vele…  De ha nem akarják a Romantic kazettámat akkor verek. A Bélát. Jól megütött. Még mindig zsibbad a vállam. A Bélának meg a Zsoltinak megengedem. A Gyula menjen a francba… Hogy beálltak az első sorba! Öröm. Feszíts Zoli, Feszíts! Nekem van a legjobb helyem. Én vagyok a diszkós. Na! Csináld már! Honnan van ez fényképész? Elég! Ha most nem lesz vége, itt hagyom ezt az egészet. Legyen már zene! Feltekerem a hangerőt. Az jó lenne. Mindenkinek. - Zsolti! Mi van benn? Indítsd el! SZ.CS. HÁT TUDOD…HÁT TUDOD, NEKED NEM KELL MONDANI! OLYAN EMBEREK ÁLLTAK ODA, AKIK EGYÉBKÉNT SOHA NEM ÁLLTAK VOLNA ODA. A KÉPEKBŐL KITŰNIK, HOGY MIND A FIÚK, MIND A LÁNYOK ESETÉBEN KÜLÖNBÖZŐ IDEÁLOK JELENNEK MEG. A FIÚK TÖBBSÉGE ERŐSNEK, ÖNÁLLÓNAK ÉS LAZÁNAK MUTATKOZIK, KÜLÖN ÁLLNAK EGYMÁSTÓL, SEMMIFÉLE ÉRZELMET NEM AKARNAK KIMUTATNI.
HA CSOPORTBAN ÁLLNAK, LEGINKÁBB A KEDVENC ZENEKARAIK POSZTEREIN LÁTHATÓ FIGURÁKAT IDÉZIK, A CSOPORT MINDEN TAGJA UGYANAZT AZ IDEÁLTÍPUST REPREZENTÁLJA, OLYANNYIRA, HOGY SZINTE SOHA NEM FORDUL ELŐ OLYAN, HOGY A CSOPORT AKÁR EGYETLEN TAGJA IS MÁSKÉPPEN VISELKEDNE MINT A TÖBBIEK. RENGETEG, EGY ÁLTALUK  MEGFOGALMAZOTT IDEÁLFIGURÁRA UTALÓ MOTÍVUM LÁTSZIK A KÉPEKEN, JELLEGZETESSÉGEIKET IGYEKEZNEK BEÉPÍTENI A KÉPBE: TETOVÁLÁSOK, BREAKELŐ MOZGÁS, VAGÁNY, CSILLOGÓ ÖVEK, FEJPÁNTOK…) EZEN KÉPEK KÉSZÍTÉSEKOR ÁLTALÁBAN EGY SPONTÁN, KINEK NAGYOBBAK AZ IZMAI, KI AZ ERŐSEBB  KÉRDÉSEKEN ALAPULÓ RIVALIZÁLÁS KEZDŐDIK EL.
Sokan eljöttek, még a faluból is. Anya mondta, hogy szépen öltözzünk fel, mert fényképet is fognak készíteni. Jó hogy az első sorban állok, így jól látszódom majd a képen. Bár engem nem úgy hívnak, de ha Eduardo felemeli a kezét, én sem akarok kimaradni.


Csatlós Judit, Szabó Péter, László Gergely, Lia néni

szerzők és inspirálók: Maurice Bloch, Karádi Róbert, Kenéz Sára, Kenéz Gergely, Kerülő Tünde, Kucsora Márta, Edmund Leach, Munk Veronika, Mesterházy Lili, Nagy Melinda,  Siroki László, Soós Borbála, Susan Sontag, Szentesi Csaba, Varró Zsuzsa